Träna inför ett maraton

För många löpare är den ultimata drömmen att genomföra ett maraton just för att det är en så stor utmaning. För att genomföra ett helt maraton krävs mer än toppkondition. Leder, senor och inte minst psyket måste vara redo för en så stor fysisk utmaning som det innebär att springa en så lång sträcka.

LöpareFör en nybörjare tar det minst tre månader av förberedelser för att komma i tillräckligt god form. Du behöver ytterligare 6 – 12 månader för att träna om du vill springa på en riktigt bra tid. Din kost bör innehålla rikligt med kolhydrater, du måste se till att få tillräckligt med sömn och samtidigt vänja kroppen vid att springa långa sträckor. För att orka med det måste du älska träningen och känna att du utvecklas som människa.

Motivation är en viktig faktor för att orka löpa de långa rundor som är en viktig del av maratonträningen Träningsrundor på 2 – 3 timmar varannan vecka är grundläggande för att komma i form. Du behöver också ett par skor som passar dig bra samt bekväma kläder att springa långa sträckor i. Det är också en bra idé att inför de långa träningspassen investera i ett bälte där du kan fästa en vattenflaska.