Börja träna löpning

När man börjar träna löpning är det viktigt att börja i ett lagom tempo. Så gå inte på myten om att man måste bara trött för att träningen ska vara effektiv. Man bör också kombinera löpning med vanliga promenader och efterhand trappa upp med att springa längre sammanhängande sträckor. Ju mindre jobbigt detta blir desto bättre blir du.

Träna löpningEn annan viktig sak är att inte välja den backigaste slingan för träningen. Att springa nedför en backe sliter mycket på knän och ligament. Att börja med platt terräng och mjukt underlag är alltid bäst. Att ha en motiverande målsättning att följa ger dig motivation att orka träna. Fundera även hur många gånger det är realistisk för dig att kunna träna per vecka. Du kan alltid bestämma dig för att köra ett pass jämna veckor och två pass ojämna veckor. Det viktiga är att kroppen får möjlighet att vila sig mellan träningspassen.

Löpning är enkelt att börja med, du behöver ingen särskild sportutrustning men ett par bra skor som passar din kropp och sin löparteknik är viktigt. Men rätt skor förhöjer du upplevelsen av löpningen. Ett par riktiga springskor för en nybörjare kostar ca 1000 kr hos sportkedjorna och kan kosta lite mer hos lokala sportbutiken